Lekkage aan dak

Hoewel de winterperiode wel weer voorbij is, willen we graag toch nog even uitleggen waarom smeltend ijs of smeltende sneeuw voor lekkage zorgt.

Sneeuw

Wanneer het sneeuwt valt er doorgaans een goed pak sneeuw of natte sneeuw dat op je dak komt te liggen.  Zolang het buiten onder het vriespunt is ligt de sneeuw nog even rustig op het dak en is er doorgaans niets aan de hand.

Wanneer het blijft sneeuwen komt er steeds nieuwe verse sneeuw bovenop de oude sneeuw te liggen waardoor de onderste laag samengedrukt wordt. Het samendrukken van de sneeuw zorgt ervoor dat het ijs wordt en een wat hardere en zwaardere vorm aanneemt.

Dooien

Door de koude temperatuur blijft de sneeuw en daaronder het ijs nog steeds liggen, totdat de temperatuur richting en boven de 0 graden komt. Wanneer het niet meer vriest zal sneeuw en ijs gaan dooien. Bij snelle toename van de temperatuur zal dit sneller dooien en dit levert veel water op, op het dak.

Meestal kan een dak en dakgoot grote hoeveelheden water niet ineens aan en blijft het langer op het dak liggen. Wanneer het water niet weg kan via de dakgoot gaat het automatisch naar een andere weg zoeken.

Lekkage door smeltwater

Een lekkage aan het dak komt dan een stuk sneller aan het licht doordat het water een andere weg gevonden heeft op het dak. Wanneer het sneeuwt en hagelt weten wij dan ook altijd dat wanneer het dooien gaat dat de telefoontjes van daklekkages zullen volgen.

Meestal is het probleem de dakgoot die verstopt of soms ook bevroren is, waardoor het smeltwater niet weg kan. Gelukkig kunnen wij dit voor u oplossen, zodat u niet te lang met lekkageplekken, water en ergernis in huis zit. Doorgaans is het handig bij dit soort situaties om direct te bellen, zodat wij het zo spoedig mogelijk kunnen herstellen.

Uiteraard kan het zo zijn dat wij niet altijd direct het dak op kunnen vanwege de vele sneeuw die er ligt of de gladheid op het dak. Ook wij willen zo veilig mogelijk te werk gaan volgens de richtlijnen van de dakdekkersbranche. Vraag naar de mogelijkheden voor het moment van het oplossen van uw lekkage, aangezien dit per dag kan verschillen door de actuele weersomstandigheden.

 

Deel dit bericht op Facebook